OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Stans våpenhandelen med Israel

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer skarpt på utenriksminister Espen Barth Eides uttalelser om Israels angrep på Gaza. Nå krever Rødt en kraftig innskjerping i reglene for norsk våpenhandel.

– Når en av verdens sterkeste militærmakter bomber et område på størrelse med Oslo, der det lever 1,5 millioner mennesker, kan det vanskelig karakteriseres som noe annet enn statlig terror. Norge må kreve at Israel umiddelbart stanser krigshandlingene, og at de opphever blokaden av Gaza. Det holder ikke å kreve «tilbakeholdenhet», slik Barth Eide nå gjør, sier Moxnes.

– Israel har bekrefta at norske våpenkomponenter ble brukt i den folkerettsstridige krigen mot Gaza i 2009. Dette skjedde til tross for at Norge har eksportforbud av våpen til Israel. Rødt krever at også norske våpenfabrikker i utlandet underlegges de samme kravene til eksportforbud til Israel. Regjeringa må bruke eiermakta til å hindre at den norskeide fabrikken Nammo-Talley i USA, eksporterer våpen havner til Israel. Også reglene for del-leveranser og eksport av våpenkomponenter må skjerpes.

– Vi må få samsvar mellom regler for import og eksport av våpen til Israel. Så lenge regjeringa tillater import, støtter Norge den israelske okkupasjonsmakta. Rødt krever et importforbud for våpen fra Israel på samme grunnlag som Norge forbyr våpeneksport til landet.

– Israel nekter å rette seg etter internasjonal lov og FNs resolusjoner. Rødt oppfordrer Norge til å kalle tilbake vår ambassadør fra Israel for å signalisere at vi ikke aksepterer statsterroren mot Gazas befolkning. Det er også på høy tid at Norge gjør som 133 andre land, og anerkjenner en palestinsk stat med rett til fullt medlemskap i FN, avslutter Moxnes.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes